Travel recommendation - Mátraballa, Hungary

10/25/2017



Ritkán történik meg velem, hogy egy hely annyira megtetszik, hogy akár a következő hétvégén újra visszatérnék, főleg nem Magyarországon, hiszen könnyű egy tengerparti halászfaluba vagy egy síparadicsomba beleszeretni, innen a Kárpát-medencéből, ahol egyikkel sem találkozunk nap mint nap. A Jeti vendégház azonban mély nyomot hagyott bennem. Gyönyörű, eldugott helyen találjuk Mátraballától pár kilométerre, ahova takaros földúton juthatunk el. Rossz időben a ház tulajdonosai saját autójukkal viszik ki a vendégeket, nehogy eltévedjenek. Nekem ez a részlet annyira tetszett, igazi rejtett zuggá varázsolta a helyet számomra. 

It is rare that i like a place so much that i would go right back the next weekend, especially in Hungary, because it's easy to fall in love with a little seaside fishing village or a ski resort all the way from the Carpathian Basin, since we don't have those anywhere near. But this place in the Mátra mountains left a deep inpact on me. It's in amazing surroundings, only a few kilometres from the nearest village. In case of bad weather the owners bring the guests up there, to avoid them getting lost. This little detail made this place a true hidden treasure for me.





A ház a háborítatlan természet közepén fekszik, egész nap igazi csönd honol, csak az állatok keltette zajokra számíthatunk. Ettől függetlenül semmiben nem szenvedtünk hiányt. Csak étellel kell készülnötök, ha ide látogattok, mert azon kívül mindennel el van látva a házikó. Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor megláttuk, hogy még túrabotot is hagytak azoknak, akik a természetben barangolnának. A házhoz egy pici tó is tartozik, amin szabad a csónakázás és közben megleshetjük az ott élő kacsa családot is.
The house lies in the middle of untouched nature, where the only sound you'll hear are the animals, but in no way will you lack any comfort. You only need to bring some food with you, otherwise the house is fully equipped. We couldn't believe our eyes when we saw that they even had walking sticks for those who want to explore nature. A lake with ducks and a boat also belongs to the house.

A mátraballai Jeti vendégházat ajánlom mindenkinek, aki egy kis nyugalomra vágyik, akár barátokkal, akár családdal. Nyugisabb programként elmehetünk sétálni az erdőben vagy sütögethetünk a teraszon, rossz idő esetén a garázsban 20 fős asztal várja a vendégsereget, nem is beszélve a pálinkás pincéről. Nincs messze Egerszalók vagy Demjén, ahol akár éjszakai fürdőzhetünk is. Én egyébként egy szilveszteri bulit is el tudnék itt képzelni, miközben gyönyörű havas táj vesz körül.  Egy szó mint száz, szerintem bármelyik évszakban és bármilyen társasággal találhatunk itt valamit, ami miatt újra és újra visszatérnénk.

I would highly recommend this place if you long for a peaceful environment, either with friends or family. If you want a more relaxed program, you can go hiking in the woods, or make a bonfire near the house. In case of bad weather there is a huge table in the garage for 20 people, not to mention the cellar with great wine and hunfarian pálinka. Two famous wellness hotels are nearby as well, so you could try night bathing. I could also imagine a new year's party here, with snow surrounding all the land. I think this place is amazing no matter what time of year, you'll find something to do that'll make you come back.


You Might Also Like

0 megjegyzés